Zonnepanelen


Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit een aantal zonnecellen die met elkaar verbonden worden. Dit noemt men ook wel een serieschakeling.

Een zonnepaneel heeft 60 zonnecellen. Deze zonnecellen leveren met elkaar een rendement tussen de 170 wp en 300 wp.

Zonnepanelen zetten het zonlicht om in elektriciteit dit noemt men ook wel zonnestroom. Doordat een zonnepaneel daglicht opvangt, wordt er door de 2 laagjes silicium elektrische spanning opgebouwd. Dit noemt men ook wel foto voltaïsche reactie. De technische term is photo voltaic. Hier komt de naam PV zonnestroom systeem vandaan. Alleen zonnepanelen op uw dak is niet voldoende. Ook hebben we een omvormer nodig die de stroom van uw zonnepanelen gaat omzetten naar een bruikbare stroom die u uit het stopcontact kunt halen. Dit wordt een zonnestroom systeem genoemd.

De zonnepanelen zetten het daglicht om in een elektrische spanning. Deze elektrische spanning wordt met speciale solar kabels naar uw omvormer gebracht. De omvormer zet zonnestroom om naar een bruikbare wisselspanning van 230 Volt die u uit het stopcontact kunt gebruiken. Zelfs op een bewolkte dag of bij maan licht leveren zonnepanelen nog stroom op. Het Nederlandse klimaat is dus zeer geschikt voor het opwekken van zonne energie.

In Nederland zijn de meeste zonnepaneel systemen gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Door deze koppeling kunnen we overdag stroom opwekken, aan het elektriciteitsnet leveren en in de avond weer van elektriciteitsnet halen. Dit heet salderen, dit mag tot 5000 kilowatt per jaar, maar er zijn ook energie bedrijven waar u alles in het kleinverbruik mag salderen.

En zo wordt ieder huis of bedrijf een zonne-energiecentrale.